nyponsoppa med ingefärasorbet.

I helgen firade vi Andreas mamma med trerätterslunch. Startade med med moules mariniéres (typ världens enklaste recept med musslor som vi kan slänga upp här snart), torsk med sabayon till huvudrätt och avslutningsvis den här sjukt goda och lite oväntade desserten. Smaken av nypon tillsammans med hettan från ingefäran blir så himla gott. Så gott att vi (läs: Andreas) faktiskt inte kan låta bli att visa er hur man gör. 

Ingefärasorbet gör du någon dag innan servering eftersom den ska frysas. Till den behöver du färsk ingefärajuice, socker, vatten och gelatin. Andreas använde sig av en centrifug för att få ur juicen ur ingefäran, men det går också att hacka ingefära och lägga i en burk med typ 1 dl vatten i kylen och låta vattnet dra till sig smaken ett ganska bra tag. Därefter silar du ut vätskan. 

Gör såhär: 
Koka upp lika delar socker och vatten till en sockerlag (typ 2,5 dl av varje till fyra personer). 
När det svalnat häller du i ingefärajuice och blandar ner ett gelatinblad.
Om du har en glassmaskin så fryser du ner allt i den. Har du inte det lägger du allt i frysen men rör om ungefär en gång i halvtimmen tills den är fryst.

Nyponsoppan ska också vara kall vid servering, därför kan du ju förslagsvis göra den medan glassen fryser.

Till den behöver du:
1 dl torkade nyponskal (vi hittade våra i en hälsokostbutik)
2,5 dl vatten
2,5 dl vitt vin
2,5 dl socker
1 urskrapad vaniljstång
1 citrongräs (för att få ut mer smak så banka lite på den innan du kokar den) 

Gör såhär: 
Koka upp alltihop utan nyponskalen.
Ta av kastrullen från plattan, häll i nyponen och rör om. 
Låt allt svälla i någon timme. När det svällt har citrongräset gjort sitt för smaken och du kan plocka bort det. 
Därefter mixar du allt till en slät soppa. 
Späd med lite vatten om den känns för tjock, det är en smaksak. 
Ställ in i kylen och ta fram först till serveringen. 

Precis innan servering lägger du i valfri mängd sorbet och nyponsoppa i vardera tallrik. Tänk på att ingefäran ger en viss hetta så överdosera inte sorbetmängden, även om den är magiskt god. 

S & A. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0